Přednáška o zatopeném Borovsku přilákala davy lidí

Přednáška o obci Borovsko a zatopených dálničních mostech se setkala s nebývalým zájmem veřejnosti. Pan Jiří Vilímovský, rodák s Borovska, ve spolupráci se synem Martinem ve vzpomínkách a archivních fotografiích připomněli, jak vypadalo Borovsko před tím, než musela ustoupit potřebám společnosti na dodávky pitné vody. Zcela zaplněná přednášková místnost si vynutila hned ten den další dvě reprízy.

Švihov, Dolní Kralovice, Žibřidovice nebo třeba Zahrádka jsou místa, které dnes existují už jen na dochovaných snímcích a v pamětech někdejších obyvatel. Celkem devět obcí a městeček v údolí řeky Želivky muselo v 70. letech minulého století ustoupit ve prospěch nás všech. V časech, kdy panoval dlouhodobý nedostatek pitné vody, totiž dala jejich likvidace prostor ke vzniku důležitého zdroje vody pro Středočeský kraj a část Prahy. Výstavba této nádrže nadobro změnila tvář okolní krajiny a zasáhla do životů téměř tří tisícovek starousedlíků. A právě zatopené osudy těchto lidí a jejich rodných míst připomíná jedinečná výstava ve Vodním domě.

Nezapomíná ale ani na zákulisí velkolepé vodní stavby, jakou Švihov bezesporu je, a na dobových fotografiích dokumentuje realizaci hráze i samotné úpravny odvádějící vodu 50 kilometrů dlouhým tunelovým přivaděčem až k hlavnímu městu. Výstavu archivních fotografií zahájila 24. února slavnostní vernisáž se zasvěcenou přednáškou Jiřího Vilímovského, autora knihy Borovsko, která měla takový úspěch, že ji přednášející během odpoledne zopakoval hned dvakrát.

Přednáška se pak dotkla i populárního tématu Borovského mostu a uvedla na pravou míru legendy, které se o něm tradují. Mnozí se domnívají, že se jedná o nedokončený most, nebo že jeho stavbu nařídil Adolf Hitler, a proto se mu nesprávně přezdívá Hitlerův most. Pravdou je, že most byl dokončen a zkolaudován, a jelikož jeho stavba započala již v červenci 1939, jednalo se o ryze československý projekt.

Výstava fotografií na téma Borovsko potrvá v Hulicích do konce května a všem zájemcům tak dává možnost se s historií této zaniklé obce blíže seznámit.

2024-03-12T11:15:19+01:00
Přejít nahoru