Vydejte se na mosty, které nikam nevedou

Po rok a půl dlouhé pauze způsobené epidemií koronaviru bude opět možné navštívit opuštěné dálniční mosty ležící u vodní nádrže Švihov. Český svaz ochránců přírody Vlašim vás zve na komentované prohlídky, které se konají v předem vypsaných termínech.

Vodárenská nádrž, rozkládající se na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny, zásobuje pitnou vodou hlavní město Prahu, středočeskou oblast a části jihočeské a východočeské oblasti České republiky. Oficiálně se toto vodní dílo sice jmenuje Švihov, známější je ale – podle řeky, na níž leží – jako Želivka. 

Takzvané “nedokončené mosty” jsou lákavým turistickým cílem, nicméně leží v ochranném pásmu vodního zdroje, kam je veřejnosti vstup přísně zakázán. Jedinou možností, jak se na toto místo podívat, je tedy exkurze, kterou nabízí Vodní dům.

Exkurzi na mosty objednávejte ZDE.

Pravidla pro účastníky exkurzí:

– do prezenčního archu se zapisuje jméno, příjmení, datum narození a bydliště každého účastníka exkurze; Osobní údaje poskytnuté v rámci exkurze na hráz jsou zpracovávány v souladu s politikou ochrany osobních údajů ČSOP Vlašim a s.p. Povodí Vltavy.

 doprava na exkurzi je zajištěna hromadně, návštěvníci zanechají svá vozidla na parkovišti Vodního domu

– fotografování je povoleno

– účast na exkurzi je na vlastní nebezpečí, část exkurze vede zhoršeným terénem – nedoporučujeme pro osoby se sníženou pohyblivostí a kočárky, doporučujeme především vhodnou turistickou obuv

– zákaz vnášení chemikálií a dalších nebezpečných látek do zóny souvislé ochrany vodního zdroje

– exkurze je vedena průvodcem, koná se za každého počasí, trvá přibližně 2-3 hodiny, pěší část je dlouhá cca 3 km

Jednotná cena je 200 Kč za 1 osobu.

2021-08-26T08:07:40+02:00
Přejít nahoru