Pojďte s námi za vážkami

Český svaz ochránců přírody Vlašim pořádá v sobotu 26. června ve Vodním domě druhé odpoledne zaměřené za zajímavosti ze světa vážek. Průvodcem bude RNDr. Martin Černý, Ph. D. Po úvodní přednášce, která bude od 14:00, se účastníci vypraví k expozičnímu jezírku, kde bude možné pozorovat a určovat létající drahokamy v jejich přirozeném prostředí.

RNDr. Martin Černý, Ph. D. spolupracuje s Českým svazem ochránců přírody v projektu Vážky. Ten je zaměřen především na mapování rozšíření jednotlivých druhů vážek v ČR a stanovení míry jejich ohrožení, návrhy managementu stojatých i tekoucích vod a mokřadů s ohledem na zachování cenných společenstev vážek a také se každoročně koná celostátní seminář odonatologů. Během sobotního odpoledne se vážky představí hned několikrát – ve vnitřní expozici Vodního domu si návštěvníci můžou prohlédnout nový infopanel, který se věnuje rozmnožování vodního hmyzu a jeho přizpůsobení životu ve vodě. Jeho součástí je i krátký film ze života vážek. Shlédnout můžete také fotografickou výstavu „Ze života vážek“. Ta ukazuje nejen rozmanitost vzhledu těchto létajících drahokamů, ale také jejich životní prostředí na Podblanicku. Nejdůležitější část akce přibližuje ředitelka Vodního domu, Kateřina Zemanová: „Nebylo by to důkladné seznámení bez představení vážek v jejich přirozeném prostředí. Proto se vypravíme k našemu expozičnímu jezírku a nedalekému mokřadu, kde budeme pozorovat dospělé vážky a budeme se snažit určit, o jaké druhy se jedná.“

Program začíná v sobotu 26. června ve 14:00 úvodní přednáškou, následovat bude procházka k expozičnímu jezírku. Do vnitřních prostor Vodního domu je třeba respirátor. Více informací zájemci naleznou na adrese www.vodnidum.cz nebo na emailu vodnidum@csop.cz. Sledujte aktuální protiepidemická opatření.

Realizováno v rámci programu Českého svazu ochránců přírody “Ochrana biodiverzity”, který podporují:

2021-10-19T16:27:58+02:00
Přejít nahoru