Zkoumáme přírodu na vlastní kůži

V sobotu 13. června Vodní dům nabídl hned dvě akce, které přiblížily návštěvníkům bohatství přírody. Jedna z akcí byla ve Vodním domě, druhá zase přímo v nedaleké národní přírodní památce Hadce u Želivky.

Dopoledne se zhruba 15 zájemců sešlo u informačního altánu, odkud začali s objevováním bohatství NPP Hadce u Želivky. Tato chráněná oblast je typická výskytem horniny hadec, na které roste ojedinělá vegetace. Hostí několik unikátních rostlin, z nichž nejvzácnější je drobná kytička kuřička hadcová. Na exkurzi se návštěvníci seznámili kromě hadcové květeny také se zásahy na této lokalitě, které provádí Český svaz ochránců přírody Vlašim. Exkurze proběhla v rámci celorepublikové kampaně Setkání s přírodou.

Odpoledne bylo připraveno zase hravějším způsobem. Na 37 návštěvníků Vodního domu zkoumalo přírodu zblízka na vlastní kůži. Vyzkoušeli si, jak se loví malí bezobratlí vodní živočichové, zjistili, jak se pozorují ptáci dalekohledem a nejodvážnější nakrmili živé raky. „Lov vodních breberek je vždy nejoblíbenější částí programu. Pokaždé nás úlovky překvapí. Letošním hitem dětí byla dravá larva potápníka,“ prozradila lektora Vodního domu, Veronika Dušková.

Těmito akcemi byla zakončena letošní školní sezóna. Na další zajímavé tipy se zájemci mohou těšit od září, kdy Návštěvnické středisko chystá nově Den otevřených dveří a další. Během léta je Vodní dům otevřen v době od úterý do neděle, 9:00-17:00 hodin. Informace budeme postupně zveřejňovat v aktualitách.

Veronika Dušková

2020-06-16T11:38:00+02:00
Přejít nahoru