Hadcový unikát

Hadcový unikát

Pouze na dvou místech na světě roste drobná a vzácná květinka kuřička hadcová. Jedním z nich je Národní přírodní památka Hadce u Želivky. S kuřičkou se ale můžete potkat i ve Vodním domě.

Ve venkovním areálu roste na hadcových skalkách, které byly vytvořeny přímo pro ni. Skalky fungují jako genová banka – z rostlinek, které zde rostou, sbíráme semínka, ta necháme vyklíčit a nové rostlinky pak sázíme zpět na původní místa výskytu, kde posilují původní populace.  Hned vedle skalky si pohrajte s interaktivním modelem kuřičky – k podrobnému seznámení s částmi květu vám poslouží hadcové korálky, které obdržíte na recepci při koupi vstupenky.

Hadce, hadce a hadce…

Hadec nebo též serpentinit je hornina mimořádných vlastností neboť má specifické složení s převahou křemičitanů a s vyšším obsahem hořčíku a těžkých kovů jako je olovo, nikl nebo kobalt. Toto složení naprosté většině rostlin nevyhovuje, ba dokonce ubližuje. Avšak některé rostliny se tomu dokázaly přizpůsobit. Kromě již zmíněné kuřičky hadcové zde u Želivky roste například mochna Crantzova, pomněnka úzkolistá nebo vítod hořký krátkokřídlý.

2020-05-19T16:18:04+02:008. 04. 2020|
Přejít nahoru