S odborníkem nejen o dálnici a starých zatopených mostech

V neděli 8. března se ve Vodním domě uskuteční hned několik zajímavých akcí, které spojuje téma slavné tzv. československé dálnice, jejíž historie se začala psát již ve 30. letech 20. století. Tímto bude zahájena vernisáž výstavy Dálnice Praha – Humpolec v obrazech času 1938 – 1950.

Dnešní dálnice D1 vede nedaleko Vodního domu a křižuje vodní nádrž Švihov. Velká část návštěvníků, která do Vodního domu zavítá, přijíždí právě po této dálnici. Jen málo z nich však zná její historii. To jim přiblíží právě připravovaná výstava.  „Připomenuty budou první představy budování dálnice, plány a projekty a stavba dálničních mostů. Jeden z mostů bude prezentován modelem zapůjčeným z Národního technického muzea,“ uvedla Veronika Dušková, lektorka Vodního domu. Vernisáž bude zahájena přednáškou ve 14:00 a nebude chybět ani drobné občerstvení.

Návštěvníci se dozví nejen o staré dálnici a jejich mostech, ale ti, kteří jsou již přihlášení budou mít také příležitost, se na staré mosty podívat. V 10:00 bude pro přihlášené začínat exkurze na staré dálniční mosty s odborníkem panem Tomášem Jandou. Ti, kdo se nestihli na exkurzi přihlásit nemusí klesat na mysli, protože ve 14:00 bude program pokračovat přednáškou na téma „Železobetonové obloukové mosty jako symboly výstavby dálnice v letech 1939 – 1950“. Přednášet bude rovněž pan Janda. Dozvíte se informace o nově objevených materiálech k opuštěnému úseku dálnice v okolí Borovska – plány odpočívky, uvidíte geometrické plány, historické fotografie a další.

Autorem výstavy a průvodcem bude dálniční historik pan Tomáš Janda. Výstava byla zapůjčena z Muzea silnic ve Vikýřovicích. Ke zhlédnutí bude ve Vodním domě 1. – 31. 3. 2020, kde si také budete moci zakoupit katalog k výstavě. Kapacita exkurze k vernisáži výstavy je v tuto chvíli naplněna. Během roku bude Vodní dům vypisovat další termíny na svých webových stránkách www.vodni-dum.cz. Více informací zájemci naleznou na webových stránkách www.vodni-dum.cz nebo na e-mailu vodnidum@csop.cz.

Veronika Dušková

Kontakt: Veronika.duskova@csop.cz, 602 665 409

2020-03-16T10:31:21+01:00
Přejít nahoru