Ve Vodním domě si připomenuli výročí 80-ti let od zahájení stavby dálnice D1

9. 5. 2019

Ve středu 8. května si návštěvníci Vodního domu mohli vyslechnout zajímavou přednášku o historii stavby dálnicí D1 k příležitosti 80. výročí zahájení její stavby. Nechyběly ani komentované prohlídky hráze vodní nádrže Švihov.

Samotnou přednášku navštívilo 36 posluchačů a na hráz se vydalo dvakrát tolik návštěvníků. Přednášející dálniční historik, pan Tomáš Janda, přiblížil několik variant původního projektu stavby dálnice i s dobovými fotografiemi a provedl posluchače trasou dálnice od Prahy až k Hulicím. Mezi jinými prezentoval také návrh architektonicky velmi zajímavého projektu dvouúrovňového mostu přes řeku Blanici, který se ale nakonec nerealizoval. Přednáška byla zakončena zmínkou o zdánlivě nedokončeném mostě přes Sedlický potok, který se z důvodu napuštění vodní nádrže nakonec nemohl použít.

Pro další zájemce má Návštěvnické středisko Vodní dům nachystané další zajímavé akce a prohlídky. Například 14. června připravuje „Setkání s přírodou“, kdy se návštěvníci mohou těšit na exkurzi do zimoviště netopýra černého. Ten je jedním z předmětů ochrany v Evropsky významné lokalitě Želivka.

Kapacita exkurzí je jako vždy omezená, proto je nutné předem se objednat pomocí objednávkového formuláře zde: https://1url.cz/qMjb9

2019-05-09T10:05:31+02:00
Přejít nahoru