Vodní dům připomene zatopené osudy na Želivce

Unikátní akce na téma, které je třeba stále připomínat – v sobotu 24. 2. ve 14:00 vernisáž o „zatopených osudech“ zahájí přednáška o obci Borovsko a zatopených dálničních mostech pod taktovkou pana Jiřího Vilímovského, rodáka z Borovska. Životy, které ovlivnila stavba vodní nádrže Švihov, zmapují historické fotografie ze zaniklých obcí. Dobové fotografie ze stavby hráze a úpravny vody ukáží zákulisí realizace největší zásobárny pitné vody v republice.

Zajímáte se o historii stavby, která přinesla jeden z nejdůležitějších zdrojů pitné vody nejen pro Prahu, ale i ostatní kraje? Určitě to nebylo jednoduché, a to hlavně pro obyvatele obcí, které se rozkládaly v místech, kde dnes najdeme jen vodu.  Přijďte zavzpomínat na osudy lidí a domovů, které musely ustoupit ve prospěch nás všech.

Venkovní i vnitřní výstava fotografií je zaměřena na hlavně na zatopené obce, místní mlýny a tábory, ale i na stavbu hráze a úpravny vody. Úchvatně zdokumentované dění na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Slavnostní zahajovací přednáška k tématu proběhne 24. 2. od 14 hodin s panem Jiřím Vilímovským v přednáškové místnosti ve Vodním domě.

Samotná výstava bude dále pokračovat do konce května.

2024-03-12T11:05:08+01:00
Přejít nahoru