Vodním domem létali netopýři

V pátek 20. května proběhla ve Vodním domě Muzejní noc s netopýry. Stovka návštěvníků se během večera seznámila se dvěma netopýřími samečky, kteří se pro svůj hendikep nemůžou vrátit do volné přírody a děti díky venkovní hře zjistily mnoho zajímavých informací ze života netopýrů.

„Celou akci odstartovala v 19 hodin soutěžní hra, jejíž stanoviště byla rozmístěna okolo Vodního domu. Děti se zábavnou formou dozvěděly informace ze života netopýrů a vyluštily si tajenku, za kterou dostaly odměnu. Zjistily, že v revizní štole v hrázi vodní nádrže zimuje netopýr černý a že je tu chráněný. Během večera proběhla dvě komentovaná krmení netopýrů rezavých. Posluchači se dozvěděli, proč se nemůžou vrátit zpět do volné přírody, že jsou to kluci dvojčata a jeden z nich se dokonce i krásně proletěl“, přibližuje akci Kateřina Zemanová, ředitelka Vodního domu. Krátkou přednášku pak doplnily informace o tom, čím se netopýři živí, jak probíhá jejich zimování nebo jak funguje echolokace. Nakonec se netopýří kluci pustili do své večeře – dostali moučné červy.

S úspěchem se setkala výtvarná dílnička, kde si děti vyráběly vlastní netopýrky, malování na obličej a také hledání malovaných kamínků s netopýry, které se ukrývaly na naučné stezce. Několik dětí i dospělých přišlo v kostýmech netopýrů, ti dostali za odměnu placku se symbolem večera – netopýrem černým. „Na Muzejní noc do Vodního domu dorazila asi stovka návštěvníků. V závěru večera akci ukončila bouřka a silný déšť, přesto se vše vydařilo k naší spokojenosti a doufáme, že i ke spokojenosti návštěvníků,“ uvedla lektorka výukových programů Michaela Machalová.

Muzejní noc s netopýry byla realizována v rámci Roku netopýrů a programu Českého svazu ochránců přírody „Ochrana biodiverzity“, kterou finančně podporují Lesy ČR, generální partner programu Ochrana biodiverzity, NET4GAS, generální partner Českého svazu ochránců přírody, Nadační fond Veolia, Billa a Ministerstvo životního prostředí. Další akci chystá Vodní dům na srpen, kdy proběhne Setkání s netopýry.  Více informací zájemci naleznou na adrese www.vodnidum.cz nebo na emailu vodnidum@csop.cz.

Bc. Michaela Machalová

Kontakt: michaela.machalova@csop.cz; 602 665 409

2022-05-27T10:30:32+02:00
Přejít nahoru