Ve Vodním domě si připomenou výročí 800 let zatopené obce Zahrádky

Společně se ohlédnout za minulostí obce Zahrádka mohou návštěvníci Vodního domu v sobotu 9. listopadu, kdy se chystá vernisáž výstavy Vzpomínka na Zahrádku. Do doby minulé, před zatopením údolí řeky Želivky, nás vrátí dobové fotografie i historická fakta. Akce proběhne u příležitosti 800 letého výročí od první písemné zmínky o této obci.

Zaniklá obec Zahrádka je neodmyslitelně spojena s vodní nádrží Švihov-Želivka. Dnes po ní na břehu přehrady zůstal jen opuštěný, přesto však významný kostel. „K přehradě se stále vrací lidé, kteří zde žili. Jim a všem, kdo se zajímají o historii, chceme nabídnout krátké podzimní zastavení a zamyšlení nad zaplacenou cenou za tento zdroj pitné vody – vodní nádrž Švihov,“ uvedla Veronika Dušková, lektorka návštěvnického střediska. Vernisáž výstavy začne ve 14:00 hodin a program naplní setkání s pamětníky a krátké hudební vystoupení žáků ZUŠ Zruč nad Sázavou. Nebude chybět ani drobné občerstvení.

Den stromů není poslední letošní akcí Vodního domu. Zájemci se mohou těšit například ještě na výstavu o zatopené obci Zahrádka nebo na exkurzi k opuštěným dálničním mostům u vodní nádrže Švihov. Více informací zájemci naleznou na adrese www.vodnidum.cz nebo na emailu vodnidum@csop.cz.

Veronika Dušková

Kontakt: Veronika.duskova@csop.cz, 602 665 409

2020-03-16T10:50:32+01:00
Přejít nahoru