Navštívili jsme zimoviště netopýrů

V pátek 14. června měli návštěvníci Vodního domu možnost podívat se s průvodcem do útrob hráze, kde zimují netopýři. Akce se konala v rámci projektu Setkání s přírodou, které pořádá Český svaz ochránců přírody Vlašim.

V hrázi vodní nádrže Švihov pravidelně zimuje netopýr černý, který je jedním ze tří chráněných druhů evropsky významné lokality Želivka. Návštěvníci se seznámili nejen s netopýry, ale také například s kuřičkou hadcovou, která je dalším významným a ojedinělým druhem této lokality.

„Nejpodstatnější část ovšem tvořila exkurze do zimoviště, kterou návštěvníci uprostřed parného dne ocenili. V zimovišti je totiž stálá teplota 4 až 6°C, která netopýrům přes zimu vyhovuje. Přes léto však vylétají ven,“ uvedla Veronika Bergerová, lektorka návštěvnického střediska.

Komentovaných prohlídek se zúčastnilo celkem 39 lidí a podívali se tak do běžně nepřístupných prostor. Vodní dům dále chystá na léto řadu komentovaných prohlídek hráze. Zájemci o akce a exkurze se více dozví v rubrice „aktuality“ nebo na emailu vodnidum@csop.cz.

Mgr. Veronika Bergerová

Kontakt: veronika.bergerova@csop.cz, 602 665 409

2019-06-15T11:36:38+02:00
Přejít nahoru