Vydejte se po stopách původní dálnice

30. 4. 2019

Letos uplyne 80 let od zahájení výstavby dálnice D1. Výročí této všem dobře známe stavby si připomenou 8. května také ve Vodním domě, kde o historii dálnice promluví badatel a publicista Tomáš Janda.

O této dálnici ví každý řidič své, ale ne všichni už vědí, jak probíhala její výstavba a jak je spojena s vodní nádrží Švihov. Původní trasa dálnice totiž musela být z důvodu výstavby vodní nádrže změněna, jako memento zůstala torza dvou mostů tyčící se do dnes nad hladinou nádrže.

„O starých mostech a dalších zajímavostech stavby dálnice bude ve Vodním domě od 14:00 přednášet pan Tomáš Janda, který se dlouhodobě zabývá historií výstavby dálnic a vývojem mostního stavitelství,“ přiblížila pro návštěvníky Veronika Bergerová, lektorka návštěvnického střediska. Součástí akce budou i dvě komentované prohlídky hráze vodní nádrže Švihov, kam se běžně lidé nedostanou, protože je z bezpečnostních důvodů veřejnosti nepřístupná, stejně jako břehy celé vodní nádrže.

Komentované prohlídky hráze začínají v 11:00 a 13:00, sraz účastníků je na recepci Vodního domu vždy minimálně 15 minut před začátkem exkurze. Doporučujeme předem si rezervovat místo pomocí webového formuláře, protože kapacita exkurzí je omezená. Více informací o akci a přihlašovací formulář zájemci naleznou na adrese www.vodnidum.cz nebo na emailu vodnidum@csop.cz.

2019-04-30T09:54:51+02:00
Přejít nahoru