Vydali jsme se na opuštěné dálniční mosty!

Určitě už jste o nich slyšeli, mají několik jmen – Hitlerovy mosty, nedokončené mosty, nebo i zatopené mosty na vodní nádrži Švihov. Mosty jsou sice veřejnosti nepřístupné, ale díky ČSOP Vlašim se k nim přece jen můžete podívat. Jejich sobotní exkurze jsme se zúčastnili i my a byl to opravdu nezapomenutelný zážitek.

Exkurze začala u Vodního domu v blízkosti obce Hulice, odkud jsme byli autobusem přiblíženi k ochrannému lesnímu pásmu a mostům. Odtamtud jsme se pěšky vydali na cestu, na které nás čekalo několik zastavení se zajímavými informacemi o mostech, výstavbě vodní nádrže Švihov a přírodě, kterou je vodní nádrž obklopena.

A jak to teda je s těmi mosty?  Nápad na mosty vznikl už v době první republiky, a to díky Janu Antonínu Baťovi. Za protektorátu výstavbu převzalo Německo, a to i přes to že šlo o československý národní projekt. Německo budovalo svoji dálniční síť a Baťova dálnice do ní zapadala. Zajímavostí je, že přestože se stavělo za protektorátu, mosty stavěla česká firma J. Domanský. Firma vše kopala ručně, protože neměla k dispozici mechanizaci.

Práce pokračovaly až do roku 1942, kdy byla stavba zastavena z důvodu nedostatku materiálu. Dalšího pokračování se stavba dočkala až po válce v letech 1945–1950.

Mosty byly v prosinci roku 1952 zkolaudovány, ale provozu se nikdy nedočkaly. A proč? Začala se stavět vodní nádrž Švihov a tím pádem se přesunula i stavba dálnice o pár kilometrů dál.

A mosty nejsou jen dva. Existuje i třetí – Vojslavický most, který je stále využívaný. Po obnovení stavby most už ale nesplňoval technické parametry. Řešení přineslo postavení nového mostu z oceli nad existující stavbu, který sice využívá pilířů stávajícího mostu, ale jeho mostovka se nachází o dvanáct metrů výše. Po horním mostě vede dálnice D1, po spodním, který je stále v provozu, místní komunikace spojující Vojslavice s Hořicemi.

Mosty jsou v ochranném pásmu vodní nádrže Švihov a vstup je zakázán. Ale i vy můžete využít exkurzí Vodního domu od ČSOP Vlašim, které jsou i certifikovaným zážitkem Kraje blanických rytířů. Doporučujeme si na ně počkat, protože se dozvíte nespočet zajímavých informací. Přestože jsou exkurze na letošní rok už obsazené, nezoufejte, další exkurze se chystají.

2021-10-05T17:31:37+02:00
Přejít nahoru